Tour du vin;)

Vi er glade i å samle på vin, og kjøper inn i stort på hver utenlandstur. Du kan ta med deg inntil 42 flasker per person, og betaler for 36 av dem i tollen når du kommer til grensen. Det koster 45 kroner flasken, og er vel verdt det! For å finne ut av reglene kan du lese om forenklet fortolling hos Tollvesenet.

Når vi planlegger våre vinkjøp er vi helt avhengig av vinbøkene, for å lese om områdene, finne mer ut om produsentene, og om druer og spesielle vekstforhold. Bøkene «Vinens verden» og «Vin» i tillegg til et par kokebøker om mat og vin, er viktige kilder. I tillegg tar vi gjerne en runde og kikker før vi kjøper, men det er helt greit å gå en plass, smake og kjøpe med seg en flaske, det er stort sett gratis og (smakingenaltså)! Det kan være litt vanskelig å skille mellom produsenter som tar i mot besøk, og de som ikke gjør det. Og litt slitsomt å labbe inn dørene til de som helst ikke vil ha besøk fra turister. Det finnes mange bøker om vin og mat, og mye du kan lese deg til om terroir og druer, men vi har ikke funnet ut noen guider til kjekke steder å kjøpe vin for sånne som oss. Så derfor listen under.

En viktig ting, er at det ALLTID er best å kjøpe hos produsenten, og da bør du kjøpe det de produserer og ikke andre ting. Ikke alle vinbutikker er seriøse mot turister de neppe ser igjen. Besøk på vinmarker og i produksjonsanlegg er også kjekt, og turistinformasjonen vet stort sett hvor du bør gå.

Her er våre faste stoppesteder, til nå. Listen oppdateres etter hver tur… Finner du brutte lenker, send en epost til ingeborg@vevdronningen.no.
FRANKRIKE
Alsace
Knusktørre fantastiske rieslinger! Jeg var av de idiotene som trodde riesling var helst litt søtt og klissete. Skylder på Vinmonopolet som har pushet billig kliss ut til folket… Våre favorittvinhandlere:
Adam i Ammerschwihr
Marcel Deiss i Bergheim
Rohrschwir hos Fernand Engel, de hadde også veldig spesielle cremantviner
Orschwiller ble plassen for litt hverdagsvin:)

Beaujolais
Julienas, Henri Moulinet midt i byen. Har kjøpt flotte Beaujolais cru og St. Armour. Billig og særdeles gode viner som kan lagres noen år.

Bourgogne, Beaune
La p’tit Cave, her kjøpte vi underdog’en Chorey-les.Beaunes og Corton grand cru 2006 fra Domaine Maillard Pere et Fils. Butikken var et enormt høydepunkt, vekke fra turistinfiserte overdådige vinbutikker i gågatene. Det var knapt et lite bonjour å høre… La P’tit Cave ligger 100 m fra Hospice du vin, mot vest, nedenfor gågaten. Adressen er 6 bis Avenue de la republique.
Corton Charlemagne kjøpte vi hos Vinoboam i Rue d’Alsace nr 4 (i 2011). Mannen der hadde vært utvekslingsstudent i Bodø, og var veldig hyggelig:)
I St-Romain stoppet vi hos Pierre Taupenot, det var et veldig spesielt besøk, med en eldre fransk frue, som viste oss alt… Utrolig kjekk kjeller! Vi kjøpte Auxey-Duresses 2009, og samme fra 2004, Premier cru (røde).
Hos Denis Pere et fils i Pernand- Vergelesses kjøpte vi Corton Charlemagne i (2012), det var en fin plass! Mannen i huset hadde spilt VM-håndball i Norge, så vi hadde litt å prate om.

I Savigny-les-Beaunes drakk vi vår første Corton Charlemagne hos L’Ouvree, hotell og restaurant verdt mye mer enn de to stjernene de sikkert har gitt seg selv…


Bordeaux

Chateau Fonbadet i Paillac, Medoc. Hyggelig dame som var del av forening for kvinnelige vindyrkere i Bordeaux-regionen. Litt morsomt. Og god vin og service.
Chateau Tour Sieujean, 9/11 route de Pauillac, 33112 St Laurent-Medoc. Koselig familievingård som lager 30000 flasker i året, to tredjedeler til eksport. Kjekk omvisning fra madame Michele og:)
Chateau la Haye, St Estephe. Stor gård og kjekk plass!
Chateau Haute de la Begade, vinkollektiv nord for sentrum av Pauillac. Litt mer sånn hverdagsbordeaux:)

Cahors
Grand Coutal 2005 fra Clos la Coutal

Chablis
Luis Michel
Pascal Bouchard
William Fevre
La Cave du Connaiseur

Champagne
G. Tribaut i Hautevillers
La Coquille i rue de Reims, sentrum i Epernay er et must for oss, madame og monsieur le Chef passer på og husker oss fra gang til gang, og champagnen er god og:) anbefales!

Chateauneuf du Pape
Comte de Lauze midt i byen.

Hermitage

Cave Gilles Bide

ITALIA
Valpolicella
Valgatara, La Giaretta, flott vingård med kjekke folk! Eksklusive amaroner fra il quadretti. Verdt et besøk.

PORTUGAL
Beiras
Vi kjøpte svindyr BairradaPalace hotel i Curia. Den skal få ligge fem-ti år til… Er vel faktisk det dyreste vi har i kjelleren!

SPANIA
Rioja
Haro i La Rioja har flott camping og kjekke vinbutikker. Vi var hos Casa Quintin i Calle St Tomas. Men gamle riojaviner er altså bare souvenirer, ikke drikkendes!

ØSTERRIKE
Krems Stein, Weingut Stadt Krems, kul butikk med ALT du kan tenke deg av god østerriksk riesling og grüner veltliner.
Domäne Wachau lager fantastisk gode viner, har hele spekteret fra kjekke federspieler til smaragdriesling og grüner veltliner. Verdt et besøk, er i Dürnstein, litt vest fra Krems an der Donau.

5 kommentarer

  1. Kjekt du likte den! Håper vi snart får mer på listen… 🙂 Men vi har etterhvert litt problemer med oversikten over vinkjelleren!

    Liker

  2. Jeg var i ferd med å bale på meg en for stor vinkjeller, men i forbindelse med flytting ble det litt for lite plass. Da endret jeg litt på strategien og har drukket meg litt ned. Alle vinene har eget kartotekkort med notater fra tidligere flasker. Ganske flink 🙂 men det er veldig praktisk.
    Nå har jeg også lest gjennom hele sommerens tur. Det var mye artig. Touren er mitt ønske for neste år, men det snakkes Kroatia også, så vi får se. Før eller siden blir det tour.

    Liker

Meninger?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s