Ved bredden av Somme

Chipilly, en bitteliten landsby i Somme, Picardie. Egentlig tilfeldig at vi havnet her, vi er på vei lenger vestover. Chipilly er nok en avkrok, hvor det bor fastboende campere, men i Bonjour og så kjekt dere kom-land, var det ikke problem å få parkert.
Mens vi fremdeles freste gjennom resten av Tyskland i formiddag, diskuterte vi at det ikke går å reise i Tyskland uten å snakke om krigen. Her, langt på landsbygda, er det krigskirkegårder overalt. En for tyske soldater vi kjørte forbi så grå og ustelt ut, mens her er det minnesmerker over barna som døde i Le Grand Guerre, lokale soldater og en kirkegård med commonwealthsoldaters graver. Fra Irish guards, australske gunners company, fra hele UK og Wales. Ungdommer… Hva visste vel de om landområder i koloniene eller Østerrike-Ungarns behov for tilgang til havet? De var kalde, våte, noen var syke, de fleste var livredde. Nå er det nesten ingen lenger som besøker gravene, de som bor her legger kranser 11 november eller 14 juli, det er del av livet… Somme renner stille forbi. Diskoteket nedi veien feirer sommer med «macarena» og boney m.

1 kommentar

Meninger?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s