Prisen for å være ærlig

Joda, det handler om alkohol.

Neida, vi er slettes ikke tomme, bare for en ting. Og her begynner det å bli kritisk. Den siste kassen med blanc de blanc er åpnet, så et av sommerens mål er definitivt Champagne.

Vi har snakket mye om fjorårets tur, og det som nok sitter mest igjen er nydelige Le Conquet i Bretagne. Den flotte hvite stranden, det blåblå havet. Den relativt enkle campingplassen som var gigantisk, og i gåavstand til byen. Måkene.  Følelsen av å være vest i landet, slik det kjennes når du er solnedgangsavhengig vestlending. Enten det er i Cornwall, på Medoc, i Euskadi (Baskerland) eller Aveiro i Portugal. Vest! Det var veldig flott, og frister til gjentakelse.

Vi fikk høre at været aldri var sånn i Bretagne. – Det regner, sa de fastboende. Det gjorde ikke det, ikke en dråpe. Men det blir nok været som er avgjørende for om vi prøver på en gjentakelse av suksessen.

Fra Le Conquet
Fra Le Conquet

 

Vinhandle

Det blir en del vininnkjøp og, og Tollvesenet har økt prisen på forenklet fortolling. Det hjelper ikke. Vi TRENGER champagne. Se gjerne vår «Tour du vin»-side for hvor vi liker best å handle.

Foruten kvoten på seks flasker per person, kan du ta med 36 flasker, altså 42 flasker per person over 18 år. Prisen for å være ærlig når vi passerer grensen på vei hjem er 45 kroner per flaske, av de opptil 36, altså over kvoten. Det er slettes ikke ille. Dersom du gjør alle vininnkjøp på «Netto» i Frankrike, eller Citti i en harry by på F, kan det være det ikke føles så greit. Fordelen med den norske tollsatsen, er at den er den samme, enten flasken du kjøper koster en eller 100 euro. Så vi får veldig god champagne inkludert tollavgift for langt under tilsvarende champagne ville koste på Vinmonopolet.

Nytt fra Tollvesenet er at du kan ta med deg (på kvoten altså) fem liter øl, dersom du ikke tar med deg vin. Tollvesenet har forklart dette med en meget pedagogisk tegning.  Her kan du også lese mer om brennevin, som også er totalt uinteressant for oss.

20130331-165533.jpg
Fra smaking i Alsace, Eguisheim

Så hva om du blir tatt i tollen da?

Det er ikke greit å kjøre på grønt og ha bilen full av ulovlige varer. Det kalles for smugling, og er egentlig bare teit. Selv får jeg litt sånn dårlig smak i munnen, når bobileiere med biler som koster en million, gjør alt de kan for å unngå å betale bompenger, eller gjømmer vekk varer som kanskje hadde bidratt med noen få hundrelapper i statskassen. Reglene er enkle, klikk inn på lenken over.

Men om du blir tatt, mister du alt du har med deg utover kvoten. I tillegg får du et forenklet forelegg. Ti liter vin koster 2600 kroner, det samme gjør fire liter brennevin. Hvis du tar med deg for mye av både vin, brennevin, kjøtt og øl, legges beløpene sammen. Blir det samlede forenklede forelegget mer enn 6000 kroner, blir det anmeldelse. Og da kan det hele ende med en fengselstraff.

Det kjipeste uansett, dersom du blir tatt i tollen, er kanskje det å måtte bære inn alle dine tollpliktige varer til lange og (letta) blikk fra hele den forbipasserende ferjekøen. Det hadde jeg synes var pinlig…

 

1 kommentar

 1. Heia! Helt enig – det er mye å spare på å fortolle god champagne.
  40 kroner per flaske er ikke ille. Vi gjorde det samme en høst vi var i Tyskland og hadde stor bil, mye god vin for pengene. Ekstra kjekt for dere som har bobil og kan fylle på!

  Selv skal jeg (vi) flytte til Danmark i høst, og bo der permanent. Ser at jeg da trolig kan glemme nordmannen i meg og slutte å tenke på antall liter og toll og di :0) Vel, det er vel en slags grense inn til Danmark også, det virker bare ikke sånn.

  Ha en god sommer!

  PS: Kan anbefale Andre Clouets 1911-champagne, om du ikke har smakt den 🙂

  Liker

Meninger?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s