Lammet i Gent

Vi er i Gent, eller Ghent eller Gand. Alt ettersom hvilket språk du liker. Det ble slik, etter to veldig lange kjøredager, med sykt med kø. Først fra nord for Hamburg, og så mellom Bremen og Osnabruck. Så Gent var et godt valg.

Denne byen var en av de rikeste i middelalderen, og katedralene står i kø, for å si det slik. Den ene har Jan van Eyck altertavle, som selvfølgelig var gjemt vekk i et lukket restaureringsrom. Bak betalingsmur, for å si det slik. Vi skal prøve å komme inn i dag, for kunsthistorikeren i meg syns det ikke går å ikke se.

Blant annet lammet. Etter en brann, ble maleriet delvis ødelagt. Ut fra skisser og tegninger, malte de et nytt lam, der det gamle hadde vært. Så kom det slitasje på det nye, og etterhvert så det ut som om det nye lammet har fire ører, for det gamle ønsket å tre fram igjen.

Det vil være helt feil å si at flamlenderne tenker at dette er en hellig ting, slik det kunne gått lengre syd i Europa. Men morsomt er det jo, så morsomt at Lammet går igjen i alt fra grafitti til reklame i byen.

Men Gent er mye mer enn sauer. Arkitektur, gater, kanaler, restauranter. Byen har Europas største bilfrie sentrum. Det betyr at det er et salig kaos av syklister i alle retninger, fotgjengere, trikker, og ja, bilder. For noen får jo kjøre selvfølgelig. De som tror at bilfrie sentrum gir fred og ro, bør ta seg en tur hit 🙂

I dag skal vi forsøke oss på altertavlen igjen altså, og kjøre båt i kanalene. Solen skinner, og alt er jo bra! I morgen tar vi til Frankrike.

Vi bor på Blaarmeersen camping, som er en kort busstur fra byen. 🙂 Kommer gjerne tilbake.

Borggården på Gravensteen
Havnen midt i byen
Mye morsom arkitektur
Fra St. Bavo-katedralen

Gateliv 🙂

Meninger?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s