Mårup – kirken som gikk i havet

Gravsteinene er stablet tett i tett. Kirkegården har rast ut, og fremdeles finner folk hodeskaller og knokler på stranden.

For 800 år siden ble det bygget en kirke. Den ble bygget som de fleste andre kirker på den tiden, den var liten, med plass til 80 personer. Den var ganske lav, med romanske buer, små vinduer, enkel. En stund hadde den et tårn, men det falt ned på 1800-tallet, og ble erstattet av et frittstående klokketårn. Den var kalkhvit på utsiden, og i dagslys må den ha vært synlig for de som seilte, der den lå, kun en drøy kilometer fra havet, ved Lønstrup.
(MER UNDER BILDET)

Slik så kirken ut før den forsvant.

Vi vet hvor heftig Vesterhavet kan være. Vi har vært her i storm. Vært med på bølger så store at ferja ikke kan seile, vært her i så mye vind at båtene ikke kommer inn i Hirtshals. Både havet og landet er flatt og langstrakt her oppe i nord.

Historien om Mårup er ganske unik, ganske fæl egentlig. Kirka ligger i Lønstrup, og fungerte i mange hundre år som sognekirke. Til den ble for liten. I 1928 ble det bygget en ny, som skulle erstatte den gamle på klinten. Allikevel var den gamle i bruk helt til 2008.

Vesterhavet viste seg altså å være en katastrofe på vent for kirken. Gang etter gang har store deler av klinten gått i havet. Bølgene graver ut nedenfra, regn og vann står for erosjon ovenfra. Nå er det kun ti meter igjen. Ventetiden er kanskje snart over.

Ankeret fra skipet «The Crescent» som forliste i 1808. Skipet var engelsk, og i krig med Danmark.
Her gikk kirkegården i havet. Det er 40 meter rett ned.

I en podcast fortelles det om siste gang. Siste gang kirken var i bruk. Det var en tirsdag, det var sangaften, og etter å ha sunget inni kirken, gikk de utenfor. Havet var farget rosa, himmelen var rosa, like etter at solen var gått ned. En av sangene de sang kan du lese nederst.

Like etterpå, kom en storm. Vi så kirkegården gå i havet.

Fremdeles (11 år etter) finner folk hodeskaller og knokler i stranden nedenfor.

Kirkens historie er ikke avsluttet. Alt ble tatt ned, for å om mulig bli bygget opp igjen, helt ned til to meter høyde på gamle kirkemurene. Men selv de siste murene måtte ned i 2015. De mest verdifulle bitene fra den gamle kirken har fått plass i den nye.

Stein og tak, som ble tatt ned og kartlagd, ble siden malt opp og brukt til fyllmasse for veibygging. En litt rar utgang på historien.

Rudbjerg Knude fyr

Like sør for kirken, ligger et av de mest besøkte fyr på Jylland. Også her har havet gjort sitt, men skjebnen til fyret, blir flytting. Nå i høst skal fyret flyttes, åtte meter i timen, og komme 80 flere meter vekk fra den farlige evigheten. Les mer i Politiken:

Hør gjerne også podcasten, søk i Politiken podcast på «Byen der venter på havet».

Rudbjerg Knude fyr har en bedre skjebne i vente, det skal flyttes lengre vekk fra den farlige kanten.

Her er sangen fra kirkens siste dag. Ganske vakkert, er det ikke?

Der står et slot i vesterled

Der står et slot i vesterled,
tækket med gyldne skjolde,
did går hver aften solen ned
bag rosenskyernes volde.
Det slot blev ej med hænder gjort:
mageløst står det smykket,
fra jord til himmel nå’r dets port,
Vorherre selv det har bygget.

Fra tusind tårne funkler guld,
porten skinner som ravet,
med strålestøtter underfuld
sig borgen spejler i havet.
Guds sol går i sit guldslot ind,
skinner i purpurklæder.
I rosensky på borgens tind
står lysets banner med hæder.

Solenglen svinger lysets flag,
vandrer til fjerne lande,
ham følger liv og lys og dag
bag nattens brusende vande.
Lig solen farer livet hen,
går til forklarings-kysten:
med glans opdukker sol igen
fra paradiset i østen.

Tekst: B. S. Ingemann, 1838
Melodi: C. E. F. Weyse, 1838

Meninger?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s