De nye byene

Vi er fremdeles i Nederland. Noen netter i Groningen, og noen her i Almere, hvor vi er nå. Det er et steinkast fra Amsterdam, som jo er en av de kuleste byene i Europa.

Vi startet i Groningen, hvor vikingspiller Erik Nevland nok fremdeles huskes. Groningen er en kul by, mye og se, og en laidback stemning. Martinitårnet og det nye kultur- og bibliotekhuset er flott!

Det ble noen bilder. Vi bodde på Groningen International camping, som var fredelig og grei.

Herfra kan man se hele byen, minst! Nesten hele Nederland 🙂

I går var vi i Lelystad, kjørte langs vollene mellom Zuiderzee og Nordsjøen. Sjøen på innsiden er vekk da… Og det som jo er litt fascinerende er at inni her, fem meter under havoverflaten er det nye byer. Lelystad ble by i 1986, og jeg leste på nett en kommentar fra en av de som var av de aller første som flyttet hit. Jeg tenkte litt på bosettinger i ville vesten… Men det var kanskje ikke slik. Almere (som har navn fra Ål-sjøen) er også en ny by, den var klar i 1976. Alt dette altså fordi de har klart å få vekk sjøen.

Vi var også i Batavia-Land, ved kysten utenfor Lelystad. Det er (blant annet) et skipsbyggermuseum, der de har bygget en ny Batavia. Det var ganske imponerende å se. Imponerende var jo også rekonstruksjonen av akterenden med de sju provinsene. Hele historien er på wikipedia og den er ganske spennende. Hvis du lurte, så var Holland bare EN del av de sju.

Almere, hvor vi bor nå, er altså en av de nye byene. Den er ikke koselig, men har litt arkitektur som i alle fall gjør at den ikke ser ut som betong fra 80-tallet (eller enda verre, 70-tallet). Det er et stort kjøpesenter, hele byen, med gågater over alt. Vi blir her til over helgen, blir nok en svipptur til Amsterdam, og kanskje vi finner på noe annet også!

Meninger?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s