Jo, det var ganske fantastisk!

Vi gikk i resepsjonen i morges for å kjøpe billetter. Madame var veldig lei seg, og fortalte at det var streik på Mont-Saint-Michel, så det gikk ikke. Men for ikke å skuffe alle turistene, var altså konsekvensen av streiken, at inngangen var gratis. Og at vi kanskje ikke ville få guiding på øyen.
Det gikk ganske bra allikevel.
Og det var flott.
Like etter inngangen, angret vi litt, det var masse folk, og masse turistsjapper med kjeks (hvem drar til Frankrike for å kjøpe tørr kjeks liksom?) og den første kaffen vi hadde etter å ha gått over, var dyr. Det samme var lunsjen…
Men etter at vi kom oss oppover, ble det bare bedre og bedre. 300 trappetrinn til sammen. Fantastisk utsikt, ikke for varmt, litt flatt lys for de aller beste fotoene. Slettes ikke for mye folk og masse å se på. Etter den «obligatoriske» runden i klosteret på toppen, gikk vi rundt i gatene der det ikke var så masse turister. Var spennende det og.
Kanskje vi tar turen utover i morgen og… eller en annen dag.
Historien om Monte-Saint-Michel, er at erkeengelen Michael viste seg for biskop Aubert i Avranche, og sa han skulle bygge en kirke på øya. Aubert gadd ikke bry seg særlig om dette, men Michel insisterte, og lagde brannsår i hodet på Aubert, som så ga seg. (Jeg lurer litt på hva historiefortellerne tyllet i seg på 700-tallet). Men det ble kirke.
Pilegrimer kom hit i tusentall, og vi lurte litt på om siste biten ut til øya var den siste prøvelsen. Nå er det jo vei… men for lenge siden, måtte man vasse ut ved lavt tidevann, og ganske mange forsvant i litt uheldig kvikksand. Dette er til og med beskrevet i Bayeux-teppet, at noen ble reddet opp. Kjipt å drukne rett før mål uansett, pilegrim eller ei! Rundt 1789 og sånn, ble anlegget, som nå hadde vokst seg til en hel by, blant annet brukt til fengsel under revolusjonen. Det har nok også vært diverse militære installasjoner uti her, og nå kommer det altså nesten fire millioner turister hit hvert år. (Det er halvparten av antallet turister som besøker Tenerife på et år, om noen lurte).
Lese mer på dette på wikipedia:)

Meninger?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s