Selvutslettende franske biler

Vi ser mye rart langs veien, og så blir det en del diskusjon om biler. Kanskje spesielt flotte biler, noen bobiler og franske biler. Her vi er nå er det mange av disse, Citroën Mehari.

 

Vi har hatt noen av de selvutslettende vi også. Hvem husker Citroën Visa? Kjøpte en slik i stedet for en 2CV en gang for lenge siden. Smart… Bjørn  hadde en gang en Peugeot 504, blå, med automatkasse som røyk gang etter gang. Bilen ble mer slept enn kjørt. Lenge siden det også. Jeg hadde en 104, som ble frihet og ferieturer med tre unger. Sorgen var stor da verkstedsformannen hos Gabriel Østrått kom med dødsbudskapet. Så ble det en 205, GTI, knall rød. Fremdeles dunker hjertet varmt for disse, kommer et lite «åh» hver gang jeg ser en «Sacré numero». 


Fra 60-tallet, hvem husker Renault 16? Snaisne greier! Og fra 70-tallet, Renault 5? Som i USA ble solgt som Le Car… store ting. 

Jeg klarte en gang å sette broderens padde, Citroën DS, fast i porten hjemme, bilen var mye bredere framme enn bak. Den hadde rattgir, sofa, og speilet på dashbordet. Seinere fikk jeg låne hans CX, stasjonsvogn, som brukte mer hydraulikkolje enn bensin. Sofa og enorm plass og komfort! Morsomme greier! 

Broderens padde var pjusket og rusta altså, ikke som denne!

Simca 1308 med elektriske vinduer, plysjseter og cruisekontroll var lekker, men selvfølgelig total fiasko. Motoren ramla ut på vei ned en bakke, jeg skulle gire, og plutselig forsvant girspaken ut av hånden. Fiksa bilen med deler fra knoksen (bilopphugger), og så holdt den noen uker til. 

Renault 4 må jo være spennende å prøve en gang, og en 2CV 🙂 eller en Citroën LN. 

Andre selvutslettende fiaskoer: noen som husker Talbot Samba? Citroën BX eller ZX? Peugeot 1008? Citroën Xsara? Renault Laguna? Berlingo? Saxo? Mye rart som har forsvunnet i løpet av ganske kort tid! 

Mange er nok utelatt her. Min drømmebil, fransk den og, er nok Citroën SM. Tror ikke jeg hadde turt å låne den ut, selv ikke til broderen. 🙂 

Min neste bil? Citröen SM med Maserati motor.
Ingenting franskere enn en Renault 4, utenfor arenaen i Arles
De lagde bobiler i gamle dager og altså!

1 kommentar

  1. Ikkje glem at franskmennene har laget verdens beste biler også. Peugodt 504. Berlingo er faktisk den beste pizzaraseren som er laget. Bilen vugge er i frankrike. mangfoldet der var mykje større end tyskland.Hvor kommer fotesten grunlegerne for blant andet chevrolet og caddilak frå ? Hvem trudde v8en var amrikansk ?

    Likt av 1 person

Meninger?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s