Historietime – Kongeåen

Joda, det finnes elver i Danmark. Vi flirer alltid litt av disse bittesmå bekkene som bukter seg gjennom gresset, skiltet behørig langs E39 og E45, og som danskene altså kaller elver. Kåtbæk er kanskje den første vi møter når vi kommer fra nord, og ja, vi vet jo om Gudenå, Skjern å og Storå (den lengste, 104 km). Kongeåen ligger i Sønderjylland, og har en historie som er verdt, ja, en historie og to.

I går da vi kjørte, var det faktisk kanskje to meter fra ene bredden av Kongeåen til den andre, ved Foldingbro, litt nordøst fra Ribe. Også Danmark har hatt sin dose regn i det siste.

Kongeåen starter i Vamdrup øst på Jylland, bare 15 kilometer fra kysten. Den følger ruten som isen gjorde, da den smeltet, i en bred smeltevannsdal, og kommer ut i Vesterhavet, 65 kilometer lenger vest, og like nord for her vi er i Ribe.

(Fra Wikipedia)

Historiens elvesus høres nok enda, det er ikke småtterier elva har hatt av betydning:

1200-tallet: Elva ble den naturlige grensen mellom Nord- og Sønderjylland. (Den har nok vært det i lang tid før det også, men ingen hadde skrevet det ned). Elva ble også en grense mellom hertugdømmet Slesvig (den nordlige delen, i dag er dette Sønderjylland) og kongeriket Danmark.

1500-tallet til 1850: Elva var tollgrense mellom kongeriket og hertugdømmet (tror ikke de hadde kvoter, men noen måtte nok betale). Dette gikk mest ut over bøndenes eksport sørover av okser, kongen hovet inn i eksporttoll. Kongens inntekter er (kan være) grunnen til at elva skiftet navn fra Skodborg Å til Kongeåen.

1864 er et viktig årstall for Danmark. Da startet en skikkelig kjip krig, som førte til at Schleswig (både den tyske og danske versjonen) ble del av Preussen, som igjen etterhvert ble til Tyskland. Store deler av Danmark, som i en storhetstid hadde omfattet området så langt sør som Hamburg (Hamborg) og Rendsburg (Rendsborg), ble tysk.

Det ble jo det totale kaos, og er fremdeles årsaken til at det finnes danske aviser (eller i alle fall en) i Nord-Tyskland, og at det er tysk skole i Sønderborg.

I tillegg er det en sykt morsom dialekt i Sønderjylland som har med mange flotte ord og uttrykk på en blanding av begge språk. Men sønderjysk er nok eldre enn de fleste sammenslåinger og uavhengig av grenseflyttinger.

Det hele ble jo enda mere komplisert av at kong Christian IX av Danmark også var født prins av Schleswig-Holstein-Sønderborg-Beck og var den fjerde sønnen av hertug Wilhelm av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Beck. Han var altså med og bestemte.

Først etter første verdenskrig, revolusjon, og exit keiser Wilhelm den andre (som bidra sterkt til at Tyskland ble et rike, ble det diskusjoner om Nord-Slesvig. Løsningen ble en folkeavstemning om gjenforeningen, der resultatet ble at grensen skulle gå sør for Tønder og nord for Flensburg. 10. februar 1920 stemte 75000 dansker og 25000 tyskere om det som i dag er del av Danmark og litt flere tyskere og litt færre dansker, om det som i dag er del av Tyskland.

Les gjerne detaljene her: https://graenseforeningen.dk/om-graenselandet/leksikon/afstemningen-10-februar-1920

De krangla fælt!

De feiret desto mer. Ikke minst i 2021, et covidår etter 100-årsjubileet.

Kong Christian X på sin hvite hest.

15 juni kom kong Christian X (den tiende) på sin hvite hest og skrev under traktaten om den nye grensen.

Kongeåen ble igjen bare en elv. Eller var det en bekk? Uansett er det en god historie. Om elven er i dag hjem for ørret, fiskeørn, vipe, nattergaler og dobbelbekkasiner. Og en og annen turist.

Jeg garanterer ikke at alt her er 100 prosent historisk korrekt. Sjekk gjerne genforeningen.dk, Wikipedia eller andre kilder om du vil ha det helt absolutt 🙂

Meninger?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s