Historietime – heksebrenning!

Hvorfor skrive om noe så grotesk da? Ja, jeg lurer også. Men; i Ribe ble Maren Splids brent på bålet som heks, 9. november 1641. Huset der hun og hennes mann, skredder Laurids bodde, står fremdeles, og er fredet.

De to var av borgerskapet, altså ikke de som kun hadde kartofler til middag, og de drev vertshus i byen. Laurids gikk det heller ikke bra med, etter at Maren ble henrettet, det var ingen som ville handle hos ham, og han forsvant ut av Ribe.

Maren ble beskyldt for å være heks, 13 før hennes død, var det skredder som het Didrik, som i feberørske var sikker på at det var tre hekser som red på hans rygg, og han kjente igjen Maren som en av dem. Han hadde i tillegg kastet opp en rar klump ingen kunne si hva var, og veien til den selvsagte trolldoms-forklaringen var lett. I byretten i Ribe, ble Maren frikjent i 1637, men det hjalp lite. Saken ble anket, og etter to rettssaker til, ble hun ikke bare kjent skyldig, men også dømt til tortur, for det var jo sånn man fikk oversikt over andre hekser, heksefelleskap, hekseringer, og allslags hekseri. Under tortur anga hun seks andre kvinner som hekser, disse gikk jo gjennom det samme, og anga enda flere. Heldigvis var dette slutten av heksegalskapen i Danmark. I dag er det bare merkelig at dette skjedde i hele tatt.

Fra 1450 til omtrent 1700 ble kvinner (og noen færre menn) anklaget og forfulgt for å være hekser. Kanskje så mange som 50.000 ble drept, og omtrent dobbelt så mange mistenkt for hekseri og trolldom. Dette skjedde i hele vest og sentraleuropa. Inkvisisjonen gikk som en bølge over landene, pave Innocens VIII ga ordre om å oppspore og drepe heksene. Tortur var vanlig for å avsløre heksene, og vannprøven (som kirken avviste som bevis allerede i 1215) ble benyttet for å bestemme om en kvinne var heks; fløt hun var hun skyldig, sank hun var hun uskyldig. Catch 22 den der!

Kvinner hadde strengt tatt få sjanser om mistanken ble vekket. Hun var jo allerede mye svakere enn mannen, og kunne ikke stå i mot djevelen og alt hans faenskap. Fødte hun et barn med misdannelser, var det et bevis på samkvem med vondemannen, Ble det uår, storm, sykdom og pest, var det lett å skylde på hennes trolldomsevner. En byll, kvise, føflekk eller vorte kunne godt være et sikkert tegn på skyld.

Og ild, var det eneste som kunne fordrive trolldommen totalt.

Anna Palles var den siste heksen som ble dømt til døden i Danmark. Det skjedde i 1693.
Vi var ikke særlig bedre i Norge. Anna Pedersdatter fra Bergen ble i 1590 beskyldt for å kaste sykdom på fem mennesker som døde som følge av dette. Hun ble også beskyldt for å bruke sin tjenestepike som flyvende hest når hun skulle på heksekonvensjon på Fløyen.

I Ribe var det i alt 22 hekseprosesser, altså saker den kvinner ble beskyldt for trolldom. 11 av de som ble offer i disse sakene, ble henrettet. Maren Splids er nok den mest berømte av dem alle.

Kilder:
https://da.wikipedia.org/wiki/Heksejagt
https://www.kristeligt-dagblad.dk/liv-sjael/man-braender-da-hekse-hvis-man-kan-finde-dem
https://www.museerne.dk/undervisning/gratis-undervisningsmateriale/hvad-er-en-heks/kilder-til-maren-splid/

2 kommentarer

 1. Interessant å lese…hun fra Bergen visste jeg om,men så mange i Danmark…huff og fuff.
  Takk igjen for alt dere vil dele med oss.
  Ønsker dere et flott nytt bobil år.
  Nå har vi kjøpt vår egen bobil og gleder oss til å få den levert,da blar jeg tilbake på bloggen deres og får mange tips.
  God tur videre..hilsen fra Nina og Eivind

  Likt av 1 person

  1. Kjekt dere snart er på vei, eller på veien, i alle fall! 🙂 Det er ganske spooky, det der med de heksene ja. Vi tenker jo sjelden på hva middelalder og inkvisisjon hadde med seg, for det er jo lenge siden. Nå har vi flytta litt nordover igjen 🙂

   Liker

Meninger?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s