Har du tenkt på hva som kan gå galt? (2 av 2)

I dag handler det om hva du bør gjøre om du blir syk, mister viktige dokumenter eller blir bestjålet. Og litt om hva du bør gjøre FØR!

Å bli syk på tur er bare det kjipeste kjipe! Men det skjer. For min del er det vanligvis kranglete bihuler som lager litt trøbbel, og da er vanligvis det enkleste å spør på campingplassen eller i turistinformasjonen, eller på et apotek hvor du kan få hjelp. En gang ytterst ute i Bretagne ringte jeg SOS International for å få vite hvor det fantes en lege. Fikk beskjed om å reise til Brest, 12 mil unna. Det var nærmeste lege, fortalte de. Landsbyen vi bodde i hadde fire faste legekontor, og det var bare å komme. Venta 20 minutt på et hyggelig venterom.

20121119-193926.jpg
Helsevesen i utlandet er stort sett bra det. Men kjipt å bli syk!

Andre ganger kan det være verre. Medlemskapet i Norsk Luftambulanse har fulgt oss i sikkert 20 år. En gang har vi hatt bruk for legehjelp derfra, det funka veldig bra. Havner du på sykehus i utlandet trenger du EØS-kortet, som beviser at du har krav på helsehjelp. Et reiseforsikringsbevis er også viktig. Det dummeste du kan gjøre (eller i alle fall veldig dumt) er å reise på tur i Europa uten forsikring. Det kan fort bli veldig dyrt!

Selv om det kan være skremmende å havne på sykehus i utlandet, får du stort sett veldig god behandling.

Ta bilde av medisinene dine, da kan du få nye, også i utlandet!

Det er en god ide å vite hvilke medisiner du vanligvis bruker, og hvilke antibiotika som pleier å virke. Enda viktigere er det om du er allergisk mot penicillin, eller andre medisiner. En god ide er å ta bilder av medisiner du bruker fast, av og til, eller absolutt ikke tåler. Navn og virkestoffer heter ofte det samme på flere språk, og bilder gir helsepersonell mulighet til å finne ut av ting du kanskje ikke kan selv.
Felleskatalogen.no gir viktig informasjon om alle legemidler tilgjengelige i Norge.

Mer under bildet.

IMG_1196
Skjønn, men uhygienisk.

Det kan være en ide å holde seg unna dyr. Jeg vet at mange syns dyr er søte. Mange dyr ER søte. Men kjedelig når det ender med en stivkrampesprøyte, kanskje helt unødvendig.

Mer under bildet.

20130325-174901.jpg
Paco beit. Hardt. Veldig vondt veldig lenge, jeg sier ikke mer…

Lommetyver? Ran? Eller bare skikkelig uflaks?

Hva om du mister alt. Hva om du vaser vekk lommebok og pass, eller blir bestjålet. Har du kjent på følelsen? Hvis nerven i tilværelsen, mobiltelefonen, ramler i bassenget og du mister adresselistene dine?

Husk å ta backup av telefonen og nettbrettet før du reiser, da slipper du å bruke mobildata på dette. Du kan få tilbake alle dataene dine selv om iPhonen ramler i do. Et annet tips er å skanne dokumenter, pass, førerkort, kredittkort og visakort, og last dette opp i en dropbox eller liknende, slik at du kan logge på en datamaskin samme hvor du er, og få tak i disse helt essensielle dokumentene.

Vi reiser ofte med en del fotoutstyr og ofte på steder der det kan være litt risiko for for eksempel lommetyver. Da er det viktig å passe på hverandre, og å holde et lite øye med hva som skjer rundt oss. Vi passer alltid på å ha kameraremmen godt festet rundt halsen, bruke vesker som ikke kan røskes løs, og ryggsekker er stort sett ut.

Mer under bildet.

20131024-222410.jpg
Et slikt skilt betyr at du må holde ekstra godt på tingene. Pass på andre i følget ditt også.

Skjer det noe, MÅ du anmelde. Det nytter lite å komme tilbake til Norge og be om erstatning fra forsikringsselskapet for stjålne telefoner uten å ha anmeldt. Husk selvfølgelig også å få med kopi av anmeldelsen.

Meninger?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s