Himmel og hav

I dag har vi forblåst oss over den flateste delen av Rügen, og den høyeste. Begge steder har vært i hendene på strenge herskere, og både DDR og Sovjet kaster lange skygger fremdeles.

Turen gikk først nordvestover, til Trent, Schaprode, Wittower färhe, Wiek og Dranske. Ferja over Wittowersundet var nesten like lang som overfarten; de hadde problemer med å få tatt betalt av alle på så kort tid.

Bug

Sør for Dranske, i Bug, er det ingen særlig høyde over havet, den er på to meter på en god dag, i følge Wikipedia. Smalt er det også, fra innsiden av bukta og rolig sjø, til utsiden og store bølger var det kanskje 15 meter. Også dette stedet har vært militært, og hatt besøk av blant andre den røde armé. Den ytterste tuppen var del av en postrute mellom Stralsund på fastlandet og Ystad i Sverige, og det er derfor det kom folk der i første omgang, så tidlig som 1683. Fra 1914 til 1947 var området militært, men så ble hele greia, flyplass og alt sprengt i biter av sovjeterne. I 1965 var det DDRs Volksmarine som overtok, og etter det, (og sammenslåingen av øst- og vesttyskland) ble det Bundesmarinen som koste seg i området.

I 2001 ble det bestemt at området skulle brukes til en turistdestinasjon, hoteller og greier… Men de er ikke i mål enda!

Fra innsiden av den smale grenen i Bug.
Og her fra den litt mer forblåste utsiden!
Bak her herjet den røde armé, DDRS marine, og siden 2001 har noen spart for bygge turisthotell 🤣

Nasjonalparken Jasmund

Før lysene sluktes i gamle Øst-Tyskland bestemte de som enda var igjen at det 30 kvadratkilometer store området nord for Sassnitz skulle bli til Jasmund nasjonalpark. Det skjedde i september 1990, i siste liten altså. Siden har det blitt Unesco world heritage-sted, på grunn av den spesielle naturen.

Det er flott her, svære bøkeskoger vi aldri har sett maken til, og Königstuhl, som er navnet på den høyeste hvite klippen. Det er høyt, 161 meter over (og rett ned) til havet. Mye og se på, også på opplevelsessenter like ved.

Også her har det vært stengt og lukket for folk flest. Området huset sovjetiske soldater like etter andre verdenskrig. Og det ble nasjonalpark for alle først i 1990 altså.

Vi tenker på historien når vi er her stadig vekk. Det var ikke lov å eie båter, det var ikke lov å reise, og i alle fall ikke til vest. Familier som ble delt i øst og vest på sekstitallet, måtte treffe hverandre på ferie i Jugoslavia eller Ungarn. For å å lov å kjøpe en bil, måtte man vente fire år. Omveltningen da Tyskland igjen ble samlet, og åpningen mot vest for østblokklandene er den største historiske endringen i vår tid, siden andre verdenskrig. Utrolig spennende, hvordan dette påvirket vanlige folk…

Langt ned fra Königsthul
Hvite klipper i nasjonalparken
Shades of blue!

Her er litt fra Wiek og fra vestkysten.

Fiskebåter i Wiek
Lyst til å bade? Kan love at det var kaldt,innbydende men iskaldt!

Hvor kommer fiskekassene fra? Husker fra da vi samlet fiskekasser på Jærstrendene, spennende 😀
Kirken i Wiek!

Meninger?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s