En dæsj sør, så nordover

Dessverre er denne turen relativt kort, som en romjulspause. Det er mange bobiler ute, selv om det er midtvinter, men ikke så mange norske. Også på campingplasser og stellplasser er det mange flere enn vi venta. Så vi er verken ensomme eller alene.

I går gikk turen til Husum, det er i Nord-Friesland, og for de som ikke er like nerdete på språk som meg, så kan jeg fortelle at her er det ett til. Ikke bare dansk, sønderjysk og tysk altså. Frisisk! Hvor mange varianter dette språket har, aner jeg ikke (skal sjekke en gang) men det er en del, og nok til at det kommer på de tyske veiskiltene.

Vi tok sørover for å lunsje, og en tur innom for å få med seg de obligatoriske boksene og flaskene som jo må med. Grensehandel er noe herk, det tar masse tid, og skal du ha god vin, er det nesten bare de 48 tollkronene per flaske som er avslaget. Skal du ha billig vin derimot, er det masse å velge i, men ganske innvikla å finne. Kan godt hende det er gode kjøp, men det hjelper ikke om det er dårlig vin!

Klar for noen hvite uker her 😉

Men Husum altså. Knut (Randem) i Bobilverden (https://bobilverden.no/gra-by-havet/) besøkte denne siden av Tyskland for noen år siden, ta en titt her altså. Det er en koselig by. Litt kaldt og surt i romjulen, og alle glüweinbodene var tatt vekk. Men kos uansett. Som ellers i Vesterhavet, denne byen (i likhet med Ribe i Danmark) har hatt sin andel av storflom. I 1634 skyldte havet innover land, og sto 1,7 meter over gulvet i domkirken i Ribe, mens den totale vannstanden var hele seks meter over normalt. Tenk om det skulle skjedd i Stavanger? Eller Bergen? På Nordstrand (vest for Husum) gikk sjøen gjennom 44 diker, altså voller satt opp for å forhindre akkurat dette. Mange drukna, langs hele kysten. Stormflosøyler som denne står i mange av byene langs kysten. Det er ganske nifst å se på, for landet er flatt!

Stormflopålen i Husum.

Men nordover altså. I dag er vi i Århus, og her skal vi feire nyttår. Det blir kos. Vi holder til utenfor «Havnens perle» som i følge tripadvisor er et spisested vi bør unngå. Men bobilparkeringen er så godt som midt i sentrum, så det er nok bra. Morsomt at Århus tar viking-imaget helt ut! Sjekk de røde mennene 🙂

Viking-rød-mann 🙂

Meninger?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s